Tuinieren en werkkleding:

10-11-2021

Denk aan je eigen veiligheid!

Een tuinier die zichzelf en het werk serieus neemt, draagt goede werkkleding en schoenen. Het maakt daarbij niet uit of je op professionele basis werkt of gewoon lekker in je eigen tuin hobbyt. Het is dankbaar werk; je bent lekker buiten bezig en kunt daarna genieten van het mooie resultaat. Maar in de tuin krijg je wél te maken met risicovolle klussen. Daarom is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Hieronder vertellen we je hoe.

Veilig in de tuin werken

Tijdens het in de tuin werken doe je diverse klussen. Denk aan snoeien, knippen, aanplanten, omspitten, ongedierte bestrijden en meer. Het zijn allemaal taken waarbij je met risico’s te maken krijgen. Het gereedschap dat je gebruikt kan gevaar voor verwonding opleveren, splinters vliegen rond, scherpe takken steken uit, zware items kunnen op je voet vallen, noem maar op. Dus draag je werkschoenen als je gaat spitten, een veiligheidsbril en oordoppen tijdens het zagen of hakselen en natuurlijk altijd  handschoenen. Daarnaast bescherm je je ogen en huid natuurlijk ook tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon, door zonnebrandmiddel en een zonnebril te gebruiken. Het zijn allemaal noodzakelijke items om te zorgen voor je eigen veiligheid.

Een mooie outfit waarmee je elke klus aankan

In de wet spreekt men van persoonlijke beschermingsmiddelen, ofwel PBM’s.  Bedenk bij elke klus van te voren wat de risico’s zijn en draag beschermende werkkleding en schoenen die daar bij passen. In de winterperiode en vroeg in het voorjaar kies je natuurlijk voor isolerende items voor buiten, zoals de warme werkkleding van Engelbert Strauss. Dit Duitse familiebedrijf levert al bijna 75 jaar veiligheidskleding en schoenen. Utility items van hoogwaardige kwaliteit die voldoen aan alle richtlijnen en waar je ook nog eens goed mee voor de dag kunt komen. Engelbert Strauss gaat prat op haar lifestyle- en cultstatus en is daarmee hét work- en utility-merk van Europa.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Maar, hoe zit het nu eigenlijk; wanneer moet je werkkleding dragen, is PBM verplicht? Het gebruik van PBM’s is in de Europese en Nederlandse wetgeving vastgelegd en verdeeld in 3 categorieën:

  • Categorie 1: bij minimale gevaren, oordeel door de gebruiker. CE aanduiding is voldoende. Bijvoorbeeld tuinhandschoenen en zonnebril.
  • Categorie 2: PBM’s die aan de EG-richtlijn 89/686/EEG moeten voldoen en voorzien moeten zijn van een gebruiksaanwijzing, zoals veiligheidshelmen of -brillen.
  • Categorie 3: complexe PBM’s voor situaties waarbij risico is op ernstig letsel.  Dezelfde eisen als bij 2, maar de PBM moet nu ook voorzien zijn van een erkend kwaliteitsborgingssysteem. Bijvoorbeeld een harnasgordel als valbescherming.

Wat er wanneer verplicht is om te dragen, verschilt per beroepsgroep en situatie. De werkgever is in dat geval verplicht de PBM aan te bieden en de werknemer is verplicht deze te dragen. Privé zijn er wel adviezen, maar geen plichten. Echter, als het niet wettelijk verplicht is, betekent dit niet dat je het dan maar niet hoeft te dragen. Die risico’s zijn er tijdens privé werkzaamheden net zo goed. Dus zorg altijd voor je eigen veiligheid en draag beschermende werkkleding en schoenen op momenten dat dit noodzakelijk is! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.