Berenklauw is gedroogd een lievertje, maar in de bloei een wraakzuchtig type

03-09-2019

Je ziet ze in woonbladen, in alle mogelijke interieurs: de gedroogde berenklauw. Wie dit ook wil en zelf op pad gaat om te plukken, moet opletten. Dat gaat namelijk niet zomaar. 

Op sommige plekken treffen je ze manshoog aan. Die wil je! Roep dat niet te hard en zeker niet als je kinderen bij je hebt, want de plant is giftig en daar mag je absoluut niet aankomen. Past gelukkig ook niet in een rugzak, dus laten staan. Het giftige sap veroorzaakt brandwonden. 

Pas op voor Stalin’s Wraak

In Nederland groeit de ‘gewone’ berenklauw. Er is ook een reuzenberenklauw en er is de Sosnowsky’s. Die laatste twee treffen we veel aan langs dijken en op onontgonnen terrein. 

Die gewone berenklauw wordt maximaal anderhalve meter hoog, de reuzenberenklauw lijkt erop, maar kan wel vier meter hoog worden. De Sosnowsky’s, afkomstig uit het Oostblok, heeft de naam Stalin’s Wraak. Waarom? Omdat deze wel tot vijf meter hoog kan worden en de steel twaalf centimeter in omtrek. Imposant te noemen! 

Kinderen zijn er gek op, want die vinden zo’n plant door zijn fikse postuur enorm interessant. Zo groot zagen ze ze nog nooit. Maar pas op. Zo enthousiast als ze zijn tijdens een wandeling met hun kinderrugzak op om van alles in mee te nemen, zo snel mogelijk moet u hun enthousiasme de kop indrukken. Een waarschuwing is hier op z’n plaats. Kan zijn dat ze daardoor de plant nog interessanter gaan vinden, maar laat weten dat ze deze niet mogen aanraken. 

Berenklauw - Goodgardn.nl

Als de stengel breekt, ben je de klos

Het zijn de haartjes van de gewone berenklauw die voor jeuk, irritatie en brandwonden kunnen zorgen. Die grote exemplaren geven nog veel meer klachten. Het sap uit de stengel zorgt voor grote blaren en zelfs verschijnselen van voedselvergiftiging. Als je met je travelbags een lekkere wandeling aan het maken bent en je raakt zo’n stengel, lijkt er niets aan de hand, maar als die stengel breekt, komt het sap vrij en dan ben je de klos. Vooral bij mooi weer, als het zonlicht in aanraking komt met de huidplekken. De huid verbrandt en als het sap je ogen raakt, ga dan direct naar de huisarts. Er kan namelijk er blijvende schade aan de ogen ontstaan.

Aangeraakt, wat moet je doen?

Als het sap in aanraking komt met je huid, spoel dan de plek langdurig met lauw water. Dat mag ook met zeep. Vermijd voorlopig de (volle) zon. Als er al brandwonden zijn, is het belangrijk deze in te smeren met brandwondenzalf en dek de plek dan af met niet klevend verband. 

Nog even dit: ook huisdieren kunnen last krijgen na een aanraking met een berenklauw. Gaat u wandelen met uw hond, vermijd dan plekken waar ze staan. 

Gedroogd zijn ze prachtig

Staan ze gedroogd langs de dijk, dan kan afsnijden met een flink mes geen kwaad. Ze zijn ook bij tuincentra of gemakkelijk online te koop. Zet ze in een grote vaas en je hebt er geen omkijken naar. Ze zijn heel decoratief. Zet ‘zelf drogen’ echter uit je hoofd. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.