Pannenkoekplant stekken

Je eigen pannenkoekplantfamilie? Zo kun je je pannenkoekenplant stekken! Yes! Je bent de gelukkige eigenaar van een pannenkoekenplant. Een gezond en populair alternatief op de échte pannenkoek. Maar net als met gewone pannenkoeken heeft de Pilea Peperomioides ook een bijzondere uitwerking op ons: zodra je er één hebt, wil je er meer. Veel meer. Gelukkig kun je je Pilea peperomioides stekken, wat heel eenvoudig is (en hartstikke gratis)!

Pilea peperomiodes stekken - Goodgardn.nl

 

Zoek een andere Pilea-liefhebber

Een bezoekje naar het tuincentrum maken en erachter komen dat de pannenkoekenplant is uitverkocht of helemaal niet wordt verkocht… maar een pannenkoekenplant kopen is helemaal niet nodig! Misschien heeft je buurvrouw wel een pannenkoekenplant waar ze een stekje van wil afstaan? Dan kun je haar meteen vertellen dat de Pilea oorspronkelijk uit China komt en ook wel de Chinese Money Plant of UFO-plant genoemd wordt.

De verzorging van je pannekoekenplant

Voordat je je je botanische verzameling gaat uitbreiden, heeft je pannenkoekplant de juiste verzorging nodig. Als je de plant eens per week water geeft en op een zonnig plekje zet, heeft ie voldoende middelen om te blijven groeien. Zet je Pilea niet in de volle zon, dan kunnen de blaadjes verbranden. Toch wat verdorde blaadjes gevonden? Deze kun je er gewoon afhalen, dan stopt de plant zijn energie in zijn andere bladeren. Geef hem dan meteen een plekje met iets meer schaduw.

Hoe stek je een pannenkoekplant?

Goed, je pannenkoekenplant heeft genoeg tijd gehad om te wennen aan zijn nieuwe plek. Tijd om hem wat gezelschap te geven. Hoe gaat het stekken van de pannekoekplant in zijn werk? Je Pilea Peperomioides stekken kan op twee manieren: de ‘snelle’ en de ‘langzame’ manier. Door het stekken van je pannenkoekenplant krijg je niet alleen meer planten, maar houd je je moederplant ook lekker luchtig. Houd in ieder geval gereed:

Snel je pannenkoekenplant stekken

Je zult zien dat de Pilea nieuwe stengels gaat groeien, naast de originele hoofdstengel. Deze kun je het beste uit de pot halen als hij groter is dan 4 cm, dan heeft het stekje meestal al zijn eigen wortels. Graaf hem voorzichtig uit, en snijd hem zo diep mogelijk af. Op deze manier blijven er genoeg wortels intact, en gaat het stekken nog sneller! Zet het nieuwe plantje in een glas of een vaasje en zet de wortel onder water. Als het plantje genoeg wortels heeft, kun je hem in een eigen potje zetten.

Op de langzame manier je pannenkoekplant stekken

De minder snelle, maar ook heel effectieve manier voor het stekken van je pannekoekplant, is door een blad te nemen dat direct aan de moederplant groeit. Deze heeft nog geen wortels, dus dit plantje zal wat langer in het water moeten staan om genoeg wortels te krijgen. Vervolgens kun je deze ook weer zijn eigen potje met potgrond geven. Vergeet het plantje niet regelmatig water te geven.

Pannenkoekplant stekken zonder water

Een stekje van je pilea laten groeien zonder water, is natuurlijk niet mogelijk, maar je kunt wel je mini-pilea meteen in speciale stekgrond zetten. Denk er wel aan dat de wortels misschien nog niet sterk genoeg zijn, en de verzorging wat meer aandacht zal vergen. Het wordt daarom aangeraden om je pannekoekplant in water te stekken.

Geef je Pilea’s cadeau

Nu je weet hoe je een pannenkoekplant moet stekken, kun je je mini-pilea’s laten uitgroeien tot volwassen planten. Bovendien kun je elke verjaardag iemand verrassen met een persoonlijk en fantastisch cadeau! Niet vreemd dat hij ook wel de vriendschapsplant genoemd wordt. Stek zo veel mini-pilea’s als je wilt, verspreid ze in huis en wees trots op je harde werk! Of hou ze allemaal zelf en vul je eigen Instagram met foto’s van je nieuwe huisgenoten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.