Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
De elektriciteit wordt in een woning met behulp van kabels en las- of centraaldozen verdeeld. In de dozen worden aftakkingen gemaakt naar stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. In oudere huizen is het leidingverloop volgens het zogenaamde normaaldozensysteem. In nieuwere woningen wordt uitsluitend volgens het centraaldozensysteem gewerkt.
Hierbij worden lasdozen aan elkaar geschakeld die de bedrading doorverbinden. De lasdozen dienen als verbindingsstukken en als aftakkingspunten, waar leidingen naar stopcontacten, schakelaars en lampen lopen. In oude huizen werd het systeem dikwijls in het zicht geïnstalleerd. Uitbreidingen zijn eenvoudig, omdat het opbouw systeem vaak in het zicht is geïnstalleerd
In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien. De zwarte schakeldraad loopt samen met een blauwe nuldraad door naar de lamp. Voor elk stopcontact wordt in een lasdoos een bruine fasedraad en een blauwe nuldraad afgesplitst.
Het centraaldozensysteem wordt nu toegepast. Per groep is er één centraal geplaatste lasdoos of centraaldoos, waarop alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten in de betreffende kamer zijn aangesloten. Dit systeem wordt in alle nieuwe huizen toegepast en is vaak geheel of gedeeltelijk weggewerkt in plafond of muren. Een inbouwdoos is van kunstof en is vierkant of rond van vorm.
In de centraaldoos worden de draden die van de groep in de meterkast komen, gesplitst. Aan de centraaldoos hangt meestal een lamp, welke direct aan de nuldraad aangesloten is. Vanuit de centraaldoos loopt een bruine fasedraad naar de schakelaar en komt vanuit de schakelaar als zwarte schakeldraad terug. Voor elk stopcontact is er een bruine fasedraad en een blauwe nuldraad vanuit de centraaldoos.
Inbouwdozen zorgen er voor dat schakelaars, lichtpunten en schakelaars in de muur worden gebouwd. Dat was vroeger anders. Er waren uitsluitend opbouwschakelaars en opbouwstopcontacten. In die tijd was het aantal stopcontacten ook erg beperkt. In de huidige woningen zorgen de kunststof bakjes voor een fraaie installatie. Er zijn inbouwdozen voor volle of holle wanden.