De 7 Beste Geurende Tuinplanten

Is er iets charmanters dan de geur van bloeiende bloemen in je tuin of op je balkon? Met de zomer in aantocht is het de perfecte tijd om buiten te genieten. Met de warmte van de zon, levendige bloesems en het rustgevende gezang van bijen, komt de natuur weer tot leven. Door geurige planten toe te voegen aan je tuin, terras of balkon, creëer je een rustige toevluchtsoord bij je thuis.

Er zijn planten die hun geur afgeven wanneer je ze aanraakt, bloemen die de hele dag door de lucht parfumeren, en struiken die 's avonds een betoverende geur verspreiden. Deze geurige planten zijn gemakkelijk te vinden bij tuincentra en lokale kwekerijen in jouw omgeving.

Geurige Tuinplanten

De geuren van rozen, lavendel of geraniums kunnen een extra laag schoonheid aan je tuin toevoegen. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar ruikt ook heerlijk. Sommige hiervan zijn je misschien bekend, terwijl andere verrassende ontdekkingen kunnen zijn. Bezoek een tuincentrum in de buurt en ontdek onze top 7 geurige tuinplanten.

1. Rozen

Moderne rozen hebben vaak langere bloeiperiodes en ziektebestendigheid, maar kunnen de klassieke rozengeur missen. Gelukkig bieden veel tuincentra een scala aan traditionele rozen die je tuin met hun kenmerkende geur kunnen vullen. Bij lokale tuincentra en kwekerijen vind je:

  • Hybride Franse Rozen (Rosa gallica), waaronder muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse rugosa rozen (Rosa rugosa).
  • Gallica Rozen, zoals de apothekersroos Rosa Gallica 'Versicolor', die in juni bloeit met een aangename geur.
  • Muskusrozen, die regelmatig bloeien en verkrijgbaar zijn als struiken of klimvariëteiten.
  • Japanse Rugosa Rozen, robuuste struiken met een enkele bloeiperiode.

Roos

2. Lavendel

De geur van lavendel roept herinneringen op aan warme zomerdagen en verre bestemmingen. Het is ideaal voor potten op het terras of als lage heg bij de ingang. De geur komt vrij wanneer de plant wordt aangeraakt en de grijs-groene bladeren blijven de winter door intact. Je kunt de bloemen ook drogen om te gebruiken in geurzakjes of als keukenaroma. Lavendel groeit het beste op zonnige, droge plekken.

3. Geurende Geranium (Pelargonium)

Net als lavendel geven geurige geraniums hun geur af bij aanraking. Wrijf gewoon een blad tussen je vingers om de geur te ervaren. Populaire variëteiten zijn:

  • Citroengeranium (Pelargonium graveolens of crispum), met een citroengeur en paarse bloemen.
  • Pelargonium 'Roses of Attar', die een rozengeur en roze bloemen heeft.
  • Pelargonium odoratissimum, bekend om zijn appeltjesgeur en kleine witte bloemen.
  • 'Chocolate Peppermint', met een pepermuntgeur, mauve bloemen en chocoladebruine bladtekeningen.

Deze geraniums zijn perfect voor potten op je balkon of terras.

4. Anijs-Hyssop (Agastache)

De bladeren van anijs-hyssop geven een geur af die doet denken aan anijs wanneer je ze aanraakt. Deze vaste plant bloeit lange tijd met kleine lila of witte bloemen en trekt vlinders en bijen aan. Hij is gematigd winterhard en groeit goed in zowel potten als tuinbedden. Zet hem op een zonnige plek.

Geurige Geranium

5. Lelietje-van-Dalen

De gewone lelie (Syringa vulgaris) kan uitgroeien tot een struik van wel vijf meter hoog. Dwergvariëteiten (Syringa patula) blijven kleiner en er zijn ook lelies die als stamrozen worden gekweekt. Deze planten bloeien in mei en juni en vullen de lucht met hun betoverende geur. Ze gedijen goed op zonnige of licht beschaduwde plaatsen. Bloeiende takken zijn uitstekende snijbloemen voor vaas met bloemvoeding.

6. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een opvallende klimmer die 's avonds een zoete geur verspreidt. De bloemen, die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, trekken bijen en vlinders aan, waardoor het een uitstekende keuze is voor een tuin die bijen en andere bestuivers aantrekt. De plant groeit goed in vochtige, voedzame grond en kan in de volle zon of halfschaduw groeien.

Kamperfoelie

7. Zoete Raket (Hesperis matronalis)

Zoete raket is misschien minder bekend, maar maakt zeker indruk in je tuin. Deze vaste plant bloeit van mei tot september met witte, roze of lila bloemen die 's nachts een sterkere geur afgeven. De plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog en houdt van een vochtige, gedeeltelijk beschaduwde plek.

Lokale tuincentra en kwekerijen bieden een breed scala aan geurige planten. Verhoog de charme van je tuin of balkon met deze aromatische keuzes. Van verse rozen tot pittige lavendel, je zult zeker iets vinden dat je bevalt. Bezoek, ruik en ontdek je favoriete geurige planten bij je lokale tuincentrum.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.