Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Het wordt steeds kouder buiten. Dat is te zien wat er in de winkels ligt. Ook zie je vaker mensen met mutsen, sjaals en wanten lopen. Naast het aanschaffen van warme kleding, is het huis aanpassen tot winter ook belangrijk. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Bereid je alvast voor door onderzoek te doen naar welke planten in je tuin ‘winterharde’ planten zijn. Kort samengevat: dit zijn planten die de winter zonder probleem overleven. Winterharde planten vallen onder ‘vaste’ planten, wat zich kenmerkt door planten die maar één keer in bloeien in hun bestaan. Er wordt onderscheidt gemaakt in twee soorten; de bladverliezende en groenblijvende winterharde planten. Het woord ‘bladverliezend’ geef al aan wat er tijdens de winter met deze plantsoort gebeurt, de bladeren vallen er in de winter vanaf. Waarbij de bladverliezende de winter overleven door zich ondergronds terug te trekken. Groenblijvende planten behouden blad tijdens de winter en zorgen voor extra sfeer in je tuin. Het maakt een groot verschil, als jij planten in je tuin plaatst die zowel groenblijvend als bladverliezend zijn. Dit zorgt tijdens de donkere en koude dagen voor een gezellige uitstraling. Nog een voordeel van winterharde planten is dat er weinig verzorging nodig is.
Wat is de meerwaarde van een groenblijvende winterharde planten? Ten eerste gaan deze planten erg lang mee, waardoor jij zeker weet dat je niet in een korte periode nieuwe tuinplanten hoeft aan te schaffen. Een aantal voorbeelden van groenblijvende planten zijn de skimmia, taxus baccata (hagen), buxus sempervirens (groenblijvende struiken). De groene kleuren van de planten zorgen voor een levendige tuin, hierdoor voorkom je een tuin met teveel kale plekken. Daarbij zorgen groenblijvende planten voor een goede schuilplaats voor dieren. Een interessant kenmerk van deze graag geziene plantsoort, is de bloeiperiode. Iedere groenblijvende plant bloeit namelijk maar één keer per levensduur. Waarbij de bloeiperiode bij de meest de planten niet langer duurt dan twee tot drie weken. Daarom zijn de bladeren van de groenblijvende planten het meer interessant.
Bladverliezende planten zorgen voor variatie en verrassing in je tuin. Gedurende de winter trekken bladverliezende planten zich terug en overleven ondergronds. Des te leuker wanneer ze zich langzamerhand toonbaar maken aan de wereld. Er zijn legio bladverliezende planten die in de lente volledig in bloei staan. Hierdoor slaagt je tuin er ieder seizoen weer in om een andere sfeer te creëren. Sierheesters zijn struiken die dichtbij de grond vertakken. De meeste heesters zijn bladverliezend en verschillen van kleur en vorm. De acer japonicum ‘aconitifolium’, ook wel de esdoorn genoemd, staat bekend om de prachtige kleurtransformatie. Zodra de herfst aanbreekt, beginnen de bladeren van groen naar rood te kleuren. Er bestaan verschillende soorten esdoorns, zoals diverse Japanse esdoorns die voorzien zijn van een eigenzinnige bladvorm. Zie hieronder een handig stappenplan, om je planten te beschermen in de winter!
Compost houdt namelijk vocht vast, wat een goede voedingsbron is voor je tuinplanten. Vrolijk je tuin op, door in de winter lichtjes op te hangen in bomen of struiken in je voor- en achtertuin. Vergeet niet groenblijvende en bladverliezende planten met elkaar te combineren. Op die manier krijgt je tuin ieder seizoen een nieuwe uitstraling. Heel veel plezier met de transformatie van je tuin tot winterparadijs!