Probeer het natuurlijke van de tuin in je keukenontwerp op te nemen

Wie dit jaar een nieuwe keuken laat ontwerpen, zal daar al snel natuurlijke materialen en kleuren in verwerken. Het is een van de belangrijkste trends van dit moment. Niet voor niets! De natuurlijke kleuren geven keukens een rustige, sfeervolle uitstraling. Daar komt bij dat natuurlijke materialen als composiet, graniet en hout duurzaam zijn. Je hebt er jaren plezier van, zonder de kwaliteit van het materiaal al snel afneemt. Probeer bij het ontwerpen van een industriële, landelijke of bijvoorbeeld moderne keuken naar kansen te zoeken, die je de mogelijkheid bieden het natuurlijke van de tuin bij je woning naar binnen te halen. In dit artikel lees je meer over de opties die je hierbij hebt.

Natuurlijke kleuren in het ontwerp van de ruimte verwerken

Er zijn verschillende natuurlijke kleuren die je op kunt nemen in het ontwerp van een landelijke, luxe of industriële keuken. Populaire voorbeelden daarvan zijn groen, blauw en oranje. Kies voor een zachte tint, zoals olijfgroen, azuurblauw en terracotta. Je kunt van een kleur verschillende tinten gebruiken, om de ruimte zo een ietwat speelse uitstraling te geven. Men noemt dit ook wel ton-sur-ton, wat vrij vertaald kleur op kleur betekent in het Nederlands. Het gebruik van verscheidene tinten uit hetzelfde pallet maakt dat een groot contrast tussen de kleuren voorkomen wordt. Dat is belangrijk, daar een keuken anno 2024 rust uit moet stralen. 

Kies voor een wand met geglazuurde tegeltjes 

Naast het combineren van verschillende tinten van een kleur, kun je het strakke van een keuken breken door te kiezen voor een wand met geglazuurde tegeltjes. Deze tegels brengt men vaak in een visgraat of bijvoorbeeld diagonaal patroon aan. Niet alleen voegt zo’n tegelwand sfeer toe aan een ruimte, ook maakt dit het schoonmaken van de wand achter de kookplaat makkelijker. Kijk eens op een platform als Pinterest om een beeld te krijgen van de wijze waarop je deze tegeltjes in het ontwerp van je eigen keuken op kunt nemen. 

Houten plankjes met bloempotten in je keuken 

Niet alleen het gebruik van natuurlijke kleuren helpt je elementen uit de tuin naar binnen te halen. Tegenwoordig kiezen huishoudens steeds vaker voor bijvoorbeeld het weglaten van de afzuigkap. Een moderne kookplaat op basis van inductie kan worden voorzien van een eigen afzuigsysteem. Denk aan de modellen van onder meer BORA en Siemens. Heb jij zo’n kookplaat al eens overwogen? De afzuigkap weglaten leidt er niet alleen toe dat de keuken ruimtelijker oogt; ook creëer je hiermee ruimte voor een aantal houten plankjes. De houten plankjes kun je voorzien van bloempotten met verse kruiden. Of denk aan het gebruik van een aantal weckpotten met je pasta- en rijstsoorten. Het vormt een praktische en stijlvolle accessoire in je keuken. 

Kies voor een keukenontwerp met robuuste houten kasten 

Om de warme, sfeervolle uitstraling van de keuken te versterken is de keuze voor robuuste houten keukenkasten interessant. Je ziet deze keukenkasten onder meer terugkomen in het ontwerp van een moderne en landelijke keuken. Ook bij een industrieel model keuken komen de houten keukenkasten goed tot hun recht. Combineer de houten keukenkasten met een aanrechtblad van graniet of bijvoorbeeld beton. In een landelijke en industriële keuken staat een wat dikker blad vaak fraai. 

Renoveer je naast de keuken ook de vloer in deze ruimte? Een houten keukenkast staat mooi bij een witte of andersoortige lichte gietvloer. Het voordeel van een gietvloer in de keuken is het feit, dat je deze eenvoudig reinigt en niet bang hoeft te zijn voor vochtplekken. Dat risico loop je bij bijvoorbeeld een houten vloer in de keuken wel.  

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.