Nu al nadenken over het voorjaar in je tuin

Als je het hele jaar door een fraai bloeiende tuin wilt hebben, dan moet je daar het hele jaar mee bezig zijn. Niet dat je dagelijks de activiteiten in je tuin moet monitoren, maar het is wel handig om te weten wanneer bepaalde acties moeten worden uitgevoerd. Een planning voor de tuinZorg dat je de ruimte in je tuin goed benut, door van te voren na te denken over je tuininrichting. maken is dan ook echt geen overbodige luxe. Mensen die tuinieren als hun hobby beschouwen hebben vaak een speciale kalender die ze gebruiken om te zien wanneer er moet worden geplant, gesnoeid en gepoot.

Genieten van vroege bloeiers

Als je al vroeg in het jaar wilt genieten van bloeiende bloemen in je tuin, dan zijn bloembollen een voor de hand liggende keuze. De sneeuwklokjes komen als eerste boven de grond, gevolgd door blauwe druifjes en krokussen. Ze zijn de eerste voorboden dat het voorjaar niet lang op zich zal laten wachten. Na deze vroege vogels komen de tulpen en narcissen aan de beurt. Om van een fraaie bloemenpracht in het voorjaar te kunnen genieten, moet je in het najaar de bollen planten. Je kunt online tulpenbollen kopen die je bij voorkeur in oktober in de grond stopt. Ze kunnen zich dan goed settelen om de koude winter veilig onder de grond door te brengen. In het voorjaar steken ze dan hun kopjes boven de grond.

Bollen in plantenbakken of in de losse grond?

Je kunt voorjaarsbollen prima in plantenbakkenpoten voor op het terras of balkon. Zorg ervoor dat ze diep genoeg in de grond zitten, kies dus een formaat bak waar flink wat grond in kan. Als je de bollen in de volle grond poot moeten ze ook diep genoeg in de grond worden gestopt. Doe je dat niet dan kunnen ze gemakkelijk worden opgegraven, bijvoorbeeld door katten of door knaagdieren. Als de bollen zijn geplant is het een kwestie van rustig afwachten tot ze gaan groeien. Als bloembollen zijn uitgebloeid dan kun je ze in principe in de grond laten zitten. Laat de stengels uit zichzelf afsterven, dan is de kans het grootst dat de bloembol volgend jaar opnieuw tot bloei zal komen.

Vaste planten in de tuin

Naast bloembollen of eenjarige plantjes kun je ook kiezen voor vaste planten, groen of bloeiend. Let er op dat je kiest voor planten die tegen vorst kunnen, behalve als je ze in de winter binnen kunt zetten om te overwinteren. Let er ook op dat een plant in een plantenbak niet bestand is tegen vorst, ook al geldt dat wel voor de soort in kwestie. Winterhard geldt alleen voor planten die in de volle grond staan. Een nachtje vorst tot -1 kunnen planten vaak wel hebben, maar gaat het harder of langer achter elkaar vriezen dan is het zaak om bakken in de schuur of garage te zetten wil je de plant laten overleven.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.