Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Lavatera is een zachte heester die in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen is en ook wel struikmalva genoemd wordt. De lavatera is een geslacht wat oorspronkelijk uit gebieden als Azië, Noord-Amerika en Australië komt. In Nederland komen deze heesters voor als éénjarige planten en kortlevende planten. Het zijn hartstikke mooie heesters, maar lavatera snoeien kan nog wel eens een uitdaging zijn. Met deze tips lukt het je gegarandeerd om de lavatera op een prachtige manier te snoeien en te verzorgen. Wanneer moet je eigenlijk lavatera snoeien?
Het geslacht lavatera bestaat uit verschillende soorten. De populairste lavatera heesters in Nederland zijn:
De lavatera barnsley is een halfwintergroene heester die grijsgroene bladeren heeft en beschikt over lichtroze bloemen. De lavatera trimestris wordt ook wel grootbloemige lavatera genoemd en is een éénjarige plant. De lavatera rosea is een heester die van juni tot de eerste vorst bloeit. Iedere soort lavatera heeft zo zijn voordelen!
De lavatera kun je het beste snoeien na IJsheiligen. Doe dit dus in mei, zodat alles nog mooi terug kan groeien voordat de lavatera gaat bloeien. De lavatera is gevoelig voor vorst en het is dus het beste als je deze na de vorst snoeit. De lavatera bloeit op scheuten die jong zijn, dit betekent dat hoe meer jonge scheuten jouw lavatera heeft, hoe meer bloemen je dat jaar krijgt! Je kunt in maart de lavatera snoeien tot ongeveer 35 centimeter.
Om een goed vertakte plant te krijgen, is het belangrijk dat je de jonge scheuten als eerste topt. Wil je een bredere plant? Knip dan de takken met een goede snoeischaar boven een oog dat naar buiten wijst. Wil je juist een smalle plant? Dan kun je het beste boven een binnenoog knippen. Alle soorten lavatera kun je op dezelfde manier snoeien, zo kun je met deze informatie ook de lavatera barnsley snoeien. Lavatera snoeien in de zomer is eigenlijk niet mogelijk, maar je kunt dan juist de uitgebloeide bloemen weghalen. Zo zorg je ervoor dat jouw struikmalva nog langer bloeit.
Helaas kunnen we niet oneindig genieten van een lavatera, maar je kunt de lavatera wel gemakkelijk stekken! Het beste kun je dit aan het einde van de bloei doen, in september ongeveer. De stengels die je stekt moeten niet bloeien en van de bovenste 15 centimeter van de plant komen. De bladeren kun je verwijderen en de stengels stop je in potgrond in een pot op een lichte plek zonder direct zonlicht. De potgrond moet voorzien zijn van genoeg water en de stengel moet ingewikkeld zijn in plastic. Na drie weken kun je het plastic van de stekjes met wortels verwijderen en af en toe water geven. Na IJsheiligen kun je deze lavatera in de tuin plaatsen en ervan genieten! Je kunt de lavatera ook vermeerderen door de lavatera te zaaien.
De lavatera verplanten kun je het beste doen in de maanden maart, april en september. De lavatera bloeit dan niet meer en het verplanten is dan niet schadelijk voor deze mooie heester. Is de heester nadat je hem hebt verplant niet helemaal de oude? Waarschijnlijk moet de lavatera nog even wennen. Geef de plant genoeg tijd en als de plant na een lange tijd nog niet is herstelt, dan kun je gerust de plant snoeien zodat de lavatera er weer bovenop komt.
Is het jou gelukt om de lavatera te snoeien op de juiste manier? Wij horen graag of je iets aan onze tips hebt gehad en of je misschien zelf ook nog tips hebt die je wil delen. Succes met het snoeien van de lavatera!