Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Klimop is niet voor iedereen even prettig. Klimop groeit overal en kan zelfs vanuit de tuin van je buren overkomen naar jouw tuin. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je na een aantal jaar helemaal klaar bent met klimop. Klimop verwijderen is lastiger dan je denkt. Na het lezen van dit artikel en het volgen van het stappenplan klimop verwijderen kun je weer volop genieten van jouw tuin. Ga nu aan de slag en binnekort heb je weer een tuin die compleet voldoet aan jouw wensen.
Klimop zelf is het probleem niet zo zeer, maar de hechtwortels maken het erg lastig om de klimop te verwijderen. In Nederland bestaat er eigenlijk maar één soort klimop: de Hedera. Dit is de enige soort klimop in Nederland, maar als sierplant zijn er verschillende soorten klimops gekweekt. De klimop oftewel de Hedera is een gemakkelijke plant om te verzorgen, maar zoals je waarschijnlijk weet is het verwijderen ervan niet zo simpel. De Hedera is ideaal om te gebruiken tegen een schuttig of een muur en vrolijkt je tuin erg snel op. Vroeger bracht de Hedera nog weleens schade aan bij huizen met ouder cement, maar tegenwoordig kan dit bijna niet meer gebeuren. Eigenlijk is de klimop dus best wel een leuke plant. Wil je de klimop in je tuin toch verwijderen? Wij laten je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Aangezien de klimop zo ontzettend makkelijk is in onderhoud, hoef je er weinig aan te doen. Om toch te klimop een beetje in toom te houden, zul je wel regelmatig moeten snoeien. Klimop groeit razendsnel. Dit kan ideaal zijn als je binnen een korte tijd een muur wil bedekken, maar kan ook erg vervelend zijn als het de kant opgroeit die je liever niet bedekt hebt. Het enige wat je hieraan kunt doen is tijdig snoeien en desnoods de klimop helemaal te verwijderen. Klimop bestrijden is het beste door het in zijn geheel te verwijderen.
Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij een stappenplan opgesteld waar precies in staat wat je het beste kunt doen om klimop te verwijderen.
Benodigdheden:
De wortels zijn het grootste probleem van de klimop. Het verwijderen van een klimop terwijl deze nog vaststaat in de grond is een erg lastig karwei. Het kost veel energie, maar de wortels blijven in de grond staan en de klimop krijgt dus weer de kans om te groeien. Eenvoudiger is het om eerst de wortels te verwijderen. Niet de hechtwortels van de klimop, maar de wortels die in de grond gevestigd zijn. Dit kan je het makkelijkste doen door een schep te pakken en en de wortels eruit te scheppen. Als je dit eenmaal gedaan hebt ben je al een stapje dichterbij, maar ook het onderste gedeelte van de klimop zal verwijderd moeten worden. Knip met een snoeischaar ongeveer alles tot een meter boven de grond weg. Zo voorkom je dat de klimop weer opnieuw begint met groeien.
Eigenlijk hoef je de klimop niet eens dood te maken, als je stap 1 goed hebt uitgevoerd is deze namelijk al dood. Wel zul je moeten wachten tot de takken afsterven en verkleuren. Dit kan soms enige tijd duren, maar het is het wachen waard! Je begint hierna met het trekken van de takken, maar ook de hechtwortels zullen eraan moeten geloven. De hechtwortels blijven meestal achter als je de takken eraftrekt, maar met een borstel of hogedrukspuit zijn ook deze gemakkelijk te verwijderen.
De klimop is weg, alleen laat het vaak wel nog een afdruk achter op je muur, gevel of schutting. Deze afdruk is ook met een hogedrkspuit weg te halen. Mocht dit niet lukken, dan kun je altijd weer handmatig gaan boenen.
Veel succes met het verwijderen van klimop en laat ons weten of het is gelukt!