Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Hoe ziet een Japanse duizendknoop eruit? De Japanse duizendknoop, ook wel bekend als de Fallopia Japonica, is een plant die extreem snel groeit. De plant komt oorspronkelijk uit Japan en omliggende delen van Azië en maakt onderdeel uit van de duizendknoopfamilie.
De Japanse duizendknoop wortelt diep en produceert lange, holle stengels tot wel 3 meter lang. Hieraan vormen zich zijtakken met bladeren, vanuit de zogenaamde ‘knopen’ in de stengels. Dit zijn een soort splitsingspunten in de plant. De Japanse duizendknoop komt aan zijn naam door de grote hoeveelheden knopen in deze plant.
De Japanse duizendknoop heeft zich inmiddels over bijna de hele wereld verspreid en staat nu in de top 100 meest invasieve soorten ter wereld, volgens de IUCN. De Fallopia Japonica groeit het snelst, maar er bestaan een aantal minder woekerende soorten, zoals de Fallopia Japonica Compacta. Deze soort wordt weleens gebruikt als sierplant of bodembedekker.
De Fallopia Japonica groeit het liefst op voedzame, vochtige (pot)grond. De stengels van de plant zijn zo stevig dat ze door kleine kieren heen kunnen groeien en zelfs de stevigheid van beton, cement en andere veelgebruikte bouwmaterialen kunnen aantasten.
De Japanse duizendknoop sterft af in de winter, maar komt in het voorjaar meteen weer uit de grond. Vanaf dat moment groeit de plant extreem snel- soms wel tot 10cm per dag. Hierbij verdrijft de Japanse woekerplant ook andere planten.
Japanse duizendknoop is door de diepe worteling, de enorme groeisnelheid en de sterke gezondheid van de plant lastig te bestrijden. In verschillende landen gelden daarom wetten rondom verspreiding van de plant en moeten bouwterreinen eerst helemaal fallopia-vrij worden gemaakt. Heb je zelf last van Japanse duizendknoop en ben je op zoek naar de beste bestrijdingsmethoden? Dan zijn hier een paar handige tips voor je! Let op: Het uitroeien van de Japanse duizendknoop kan lang duren en vergt daarom wel wat geduld.