Houten buitenkozijnen: lakken of beitsen?

Houten kozijnen geven je woning een sfeervolle uitstraling, maar goed onderhoud is essentieel om ze lang mooi te houden. Een veel gestelde vraag over dit onderhoud is: kan ik de houten kozijnen beter lakken of beitsen? Beide behandelmethoden hebben hun eigen voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillen en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Lakken: strakke en beschermende afwerking

Lakken is een goede keuze als je op zoek bent naar een strakke en glanzende afwerking. Lak vormt een harde laag op het hout, die het beschermt tegen de weersinvloeden. Het is vooral geschikt als je een specifieke kleur wilt aanbrengen, omdat het goed dekt. De kleur blijft lang mooi en kan het hout kan beter tegen slijtage. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om te beginnen met een primer en vervolgens meerdere dunne lagen lak aan te brengen. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur het lichtjes op voor de beste hechting.

Beitsen: natuurlijke en ademende afwerking

Beitsen is een uitstekende keuze als je de natuurlijk houtstructuur wilt benadrukken. Een beits dringt diep door in het hout en beschermt van binnenuit tegen vocht en schimmelvorming. Dit zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen, wat een groot voordeel is bij hout dat kan uitzetten en krimpen onder invloed van het weer. Er zijn verschillende soorten beitsen verkrijgbaar, waaronder transparante en dekkende beitsen. Een transparante beits behoudt de natuurlijke kleur en look van het hout, terwijl een dekkende beits een subtiele kleur (zoals een donkere bruintint) toevoegt. Op de webshop van De Verfzaak kun je allerlei soorten beitsen vinden voor deze klus. Een voordeel is dat je vaak maar weinig lagen en geen primer hoeft aan te brengen. De klus is dus een stukje sneller en gemakkelijker dan lakken.

Onderhoud en levensduur

Het onderhoud van je afgewerkte kozijnen hangt af van de keuze tussen lak en beits. Over het algemeen hebben gelakte kozijnen minder onderhoud nodig en blijft het langer mooi. Maar zodra de verouderde lak begint te bladderen, kan het herstel een tijdrovende klus zijn. Beits slijt daarentegen heel geleidelijk zonder te bladderen. Je kunt het gemakkelijker bijwerken als de oude laag begint de vervagen. Kortom: beide soorten afwerkingen hebben voordelen. De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Houd rekening met de look en kleur die je wilt bereiken, de mate van bescherming en het gemak van de behandeling. Bij twijfel kun je je laten adviseren door een specialist.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.