Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
De herfstaster is een prachtige bloem die- zoals de naam al insinueert- bloeit in het najaar, meestal van begin september tot eind oktober. De Latijnse naam van deze bloem is Aster novae-angliae en wordt ongeveer 60 cm hoog en 40 cm breed. De herfstaster stopt in de winter weliswaar met bloeien, maar is toch winterhard.
Herfstasters staan bekend om hun prachtige kleuren (meestal helderpaars) en zijn een veelvoorkomende keus voor het samenstellen van mooie borders. Wit, roze en lila komen ook geregeld voor, hoewel het hartje van de bloem eigenlijk altijd geel is.
De herfstaster doet tuinen opleven door veel insecten zoals bijen, hommels en vlinders aan te trekken. Tenslotte passen herfstasters mooi in vazen en potten.
Er bestaan allerlei verschillende soorten herfstasters, allemaal met verschillende kenmerken en kwaliteiten. Hier volgt een lijstje van de meest populaire soorten asters die je echt moet kennen:
Herfstasters kunnen geplant worden in het voorjaar, wanneer de laatste nachtvorst gepasseerd is. Plant ze in de volle grond of in een pot die groot genoeg is. Hiervoor kun je een spitvork gebruiken.
Geef ze een plekje in de volle zon, eventueel in de halfschaduw. Geef de plant ruimte en plaats deze dus niet te dicht op andere planten. Zet ze in grond die goed vocht doorlaat. Als je ze eenmaal hebt geplant is het raadzaam ze wat extra mest te geven, en een beetje water. Dit laatste kun je doen door middel van een handige plantenspuit, die geschikt zijn voor precieze dosering.
Het snoeien van de herfstaster gebeurt meestal zo snel mogelijk na de bloei, aangezien de plant dan zo snel mogelijk weer kan gaan bloeien in het jaar erna. Stek elk najaar de vaste plant om deze in goede gezondheid te houden. Neem hiervoor een aantal stekpotjes en goede potgrond.
Snoei na de bloei de herfstaster laag, tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit helpt ze door de winterkou heen. Later, wanneer het niet meer vriest, kun je ook de rest weghalen. Hiervoor gebruik je natuurlijk een snoeischaar.