Grondwater gebruiken in de tuin: goed voor klimaat en portemonnee

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een waterput of puntstuk te laten slaan. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je financiën. Door gebruik te maken van grondwater verminder je namelijk het gebruik van leidingwater en draag je bij aan een duurzamere levensstijl. Laat het dan ook duidelijk zijn: een waterput kan een slimme investering zijn waarmee je op de lange termijn kosten bespaart en tegelijkertijd beter voor het milieu zorgt. Dit verklaart waarom ook professionals, zoals veehouders, steeds vaker kiezen voor een waterput.

GoodGardn.nl | Waterput laten slaan

Duurzaam gebruik van waterbronnen

Een van de belangrijkste voordelen van een waterput in de tuin, is dat je optimaal gebruik kunt maken van het grondwater. Dit is een natuurlijke bron van water die anders verloren zou gaan. Dit water is van nature zacht en bevat geen kalk, wat het ideaal maakt voor verschillende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het besproeien van je gazon, het irrigeren van de groentetuin of het vullen van de vijver. Het water kan ook worden gebruikt voor het wassen van de auto of voor het doorspoelen van toiletten.

Waterput laten slaan door een expert

Een waterput of puntstuk slaan, klinkt misschien ingewikkeld, maar het proces is vrij eenvoudig wanneer het wordt uitgevoerd door een professional. Voor kleinere tuinen of moestuinen kan er een zogeheten puntstuk worden geslagen. Dit is een techniek waarbij een buis met een filterpunt de grond in wordt geslagen tot in de grondwaterlaag. Via dit puntstuk kun je water uit de grond omhoog pompen en gebruiken voor bijvoorbeeld de tuin. Dit is een duurzame manier om je planten en gewassen van water te voorzien, zonder afhankelijk te zijn van leidingwater. Voor grotere hoeveelheden water wordt een diepere put geslagen die meer water kan leveren. Dit maakt het geschikt voor grootschaligere toepassingen, zoals de irrigatie van grote tuinen, landbouwpercelen of zelfs als reservoir voor huishoudelijk gebruik.

Gebruik van grondwater: do's en don'ts

Grondwater is perfect voor de irrigatie van de moestuin of bloementuin. Het is vrij van toevoegingen die wel in leidingwater voorkomen. Dit is enorm gunstig voor de planten die dergelijke toevoegingen helemaal niet nodig hebben. Vooral gewassen, zoals tomaten, aardappels en sla, zijn gebaat bij natuurlijk grondwater. Ook voor fruitbomen en struiken is het ideaal, omdat het natuurlijke voedingsstoffen bevat en beter wordt opgenomen.

Hoewel grondwater zeer nuttig is voor de tuin en voor een aantal huishoudelijke toepassingen, is het in principe niet geschikt om te drinken. Het kan namelijk verontreinigingen bevatten. Er zijn echter oplossingen. Experts, zoals Wilkon (een specialist in waterputten), kunnen namelijk systemen installeren om het water te zuiveren en veilig te maken voor consumptie. Door middel van filters en andere reinigingstechnieken kan het water drinkbaar worden gemaakt. Dit vereist natuurlijk wel een investering, maar kan wel lonen in termen van zelfvoorzienendheid.

Besparen op waterkosten

Naast de voordelen voor het klimaat, heeft een waterput ook financiële voordelen. Het gebruik van grondwater betekent dat je minder afhankelijk bent van leidingwater, wat op jaarbasis flink wat geld kan schelen. Dit is met name het geval als je een grote tuin hebt en veel water verbruikt. Zeker in periodes van droogte, waarin je normaal veel water zou gebruiken voor de tuin, helpt een waterput om de kosten laag te houden. De eenmalige investering in het slaan van een waterput verdien je met andere woorden op de lange termijn terug in de vorm van lagere waterrekeningen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.