Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Er zijn veel manieren om je woning of lifestyle een stukje duurzamer te maken. Maar wist je dat je ook in je eigen tuin een positieve impact kunt maken? Door bewuste en duurzame keuzes te maken, draag je bij aan een groenere toekomst voor onze planeet. In dit artikel delen we tips en inspiratie om je tuin te verduurzamen en het zowel letterlijk als figuurlijk groener te maken.
Een duurzame manier om ’s avonds je tuin te verlichten, is door gebruik te maken van verlichting op zonne-energie. Solar lampen laden zichzelf overdag op door middel van kleine zonnepanelen. Zon- en daglicht wordt omgezet in energie die vervolgens wordt gebruikt om de lampen te laten schijnen. Er komt geen bedrading meer aan te pas! Dit maakt de installatie van de buitenverlichting tegelijkertijd een stuk eenvoudiger. Bovendien zijn er veel uiteenlopende solarlamp toepassingen voor je tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor compacte lampen om het tuinpad mee te belichten, maar ook voor decoratieve lantaarns of wandlampen op zonne-energie.
Een goede manier om je tuin een stukje duurzamer te maken, is door vaker te kiezen voor inheemse planten. Deze plantensoorten zijn van nature aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisten hierdoor vaak minder water, pesticiden en meststoffen om gezond te blijven.
Een diverse tuin is een gezonde én duurzame tuin. Door veel verschillende (inheemse) plantensoorten te gebruiken, creëer je een ecosysteem dat allerlei dieren aantrekt. Van bijen en vlinders tot lieveheersbeestjes en diverse vogelsoorten die ongedierte in toom houden. Het zorgt voor een natuurlijk evenwicht en vermindert de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen.
Het is belangrijk om zuinig om te gaan met water – ook in je tuin. Installeer daarom een regenton om water op te vangen en dit te gebruiken voor het besproeien van je planten. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee!
Composteer je eigen tuinafval, groente- en fruitresten in een compostbak. Dit vermindert de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat en het verrijkt de tuin op een natuurlijke manier. De organische compost voedt namelijk de planten en verbetert de bodemstructuur.
Probeer zo veel mogelijk duurzame materialen te gebruiken in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor gerecycled kunststof, voor hout uit duurzaam beheerde bossen en voor materialen met een lange levensduur. Ook op deze manier draag je bij aan een groenere wereld.
Welke duurzame keuzes maak jij voor je tuin?