Druiven snoeien

30-04-2019

Heb jij een prachtige druivenplant in de tuin staan, maar is deze wel aan een snoeibeurt toe? Wij leggen je precies uit hoe je druiven snoeien moeten en wanneer je dit het beste kunt doen. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat je met een verkeerde snoei de plant niet helpt, maar juist ziek maakt! Om dit te voorkomen hebben wij alle informatie die je nodig hebt om druiven te snoeien op een rijtje gezet.

 

Druivenplant snoeien

Een druivenplant snoeien kun je twee keer in het jaar doen. Je kunt druiven snoeien in de winter en je kunt druiven snoeien in de zomer. De wintersnoei van druiven is de hoofdsnoei. Dit betekent dat je in de winter het grootste onderhoud moet uitvoeren. De zomersnoei van druiven is puur om ervoor te zorgen dat de druiven mooi en lekker van smaak worden. Hoe je de wintersnoei en de zomersnoei uitvoert, daar kom je nu achter!

Wat heb je nodig voor de wintersnoei en de zomersnoei?

Om ervoor te zorgen dat jouw druivenplant gezond en mooi blijft, zul je een wintersnoei en een zomersnoei moeten uitvoeren. Voor de wintersnoei heb je het volgende nodig:

Voor de zomersnoei heb je alleen een snoeischaar nodig.

Druiven snoeien

Wintersnoei druiven

Druiven snoeien in de winter voer je vooral uit om weer een mooie vorm aan je druivenplant te geven en om je druivenplant gezond te houden. Volg de volgende stappen en je kunt optimaal blijven genieten van je druivenplant!

Stap 1) Bekijk of de druivenplant in rust is. Dit kun je zien doordat je druivenplant gaat verkleuren of omdat de bladeren van de druif afvallen. Als de druivenplant niet in rust is, dan kun je de plant beschadigen doordat het sap nog door de boom stroomt. Ga alleen als jouw plant in rust is door naar stap 2.

Stap 2) Bekijk het weerbericht en zorg ervoor dat het de komende dagen niet gaat vriezen. Dit geeft de druivenplant de kans om te genezen van de snoeibeurt. Als het de komende vijf dagen gaat vriezen, dan kun je maar beter even wachten met de hoofdsnoei.

Stap 3) Als je druivenplant nog jong is, dan wil je er vooral voor zorgen dat deze een mooie vorm aanneemt. Hier zorg je voor door de mooie, lange takken van de druivenplant vast te zetten tegen de schutting met wat touw of ander materiaal.

Stap 4) Snoei de takken die je niet hebt vastgezet aan de schutting weg.

Stap 5) Knip de kleine zijtakjes van de hoofdtakken tot ongeveer tien centimeter weg.

Stap 6) De volgende keer dat je een druif gaat snoeien dan knip je de uitlopers af tot drie centimeter. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe druiven krijgt, want druiven groeien veelal op eenjarige takken.

Druiven snoeien zomer

Druiven snoeien zomer

Druiven snoeien in de zomer zorgt ervoor dat je druiven die je gaat oogsten zoeter worden en nog lekkerder! Voer de volgende stappen uit en je hebt gegarandeerd heerlijke druiven.

Stap 1) Rond mei en juni kun je de druiven weer gaan snoeien. Bekijk of de druivenplant meerdere trossen druiven per scheut heeft.

Stap 2) Knip de extra druiventrossen weg, houd één tros per scheut over die zich het dichtste bevindt bij de moederstam.

Stap 3) Snoei iedere vruchttak tot twee bladeren na de druiventros. Op deze manier krijgt deze tros alle energie van de plant en zullen deze druiven hartstikke lekker smaken.

Druiven oogsten

Is het allemaal gelukt om de druiven te snoeien in de winter en in de zomer? Dan kun je als het goed is beginnen met het oogsten van de druivenHet eerste jaar is de kans dat er druiven aan de druivenplant groeien nog relatief klein. Het tweede jaar dat je de druivenplant in de tuin hebt staan is de kans echter al veel groter! Hartstikke leuk die blauwe of witte druiven in de druivenplant, maar wanneer kun je deze eigenlijk oogsten?. Je kunt de druiven plukken en hier heerlijk van genieten. Wist je dat je ook zelf wijn kunt maken van druiven uit de tuin?

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.