De perfecte zitbank voor jouw woonkamer? Zo bepaal je de criteria!

Tijd voor een nieuwe zitbank in huis? Of ben je bezig een complete woning in te richten en weet je niet precies welke bank je moet kiezen? Met de praktische tips in dit artikel wordt het kiezen en kopen van een nieuwe zitbank een fluitje van een cent. Je hoeft dan alleen nog maar te bepalen in welke stijl jouw nieuwe zitmeubel uitgevoerd moet worden. Daarmee kunnen we je niet helpen, dat is namelijk een persoonlijke keuze!

Het aantal zitplaatsen

De eerste tip heeft betrekking op het aantal zitplaatsen. Maak hiervoor eerst eens een analyse van de situatie thuis. Woon je alleen, dan kom je met een simpele 2-zitsbank al een heel eind. Bedenk hierbij echter wel dat je een probleem hebt wanneer je een bevriend stel uitnodigt voor een avondje televisie kijken. Je kunt dat natuurlijk goed oplossen door een losse fauteuil in je woonkamer te zetten of door wat klapstoelen paraat te hebben. Maar dat laatste biedt niet echt het zitcomfort dat je gasten op zo’n avondje verwachten. Als je de ruimte hebt, is ons advies om te gaan voor een royaal aantal zitplaatsen. Beter mee verlegen, dan om verlegen, toch?

Formaten en zichtlijnen

Eigenlijk hebben we het in de vorige alinea al deels benoemd: de beschikbare ruimte in huis en het daarbij passende ideale formaat zitbank. De meeste mensen die een bank kopen bij Piet Klerkx hebben vooraf de boel thuis goed opgemeten, zodat ze goed beslagen ten ijs komen. Heb je echter ook rekening gehouden met de zichtlijnen in de woonkamer? Je wilt bijvoorbeeld vanaf een bepaalde plek naar de televisie kunnen kijken of je wilt vrij zicht hebben op een raam. Het zou zonde zijn als de vorm of het formaat van de bank daar niet goed op aansluit. Maak een tekening van de woonkamer op schaal, zodat je exact kunt aangeven wat precies de bedoeling is!

Denk na over het onderhoud

Niet elke zitbank leent zich even goed voor elke toepassing. Met name wanneer je huisdieren hebt, is het zinvol om hier wat langer bij stil te staan. Kattenharen laten zich bijvoorbeeld veel lastiger verwijderen van een stoffen bank dan van een lederen bank. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin een kat of hond op je zitbank geplast heeft. maak het jezelf niet onnodig ingewikkeld en houd hier bij voorbaat rekening mee.

Modulair uitbreiden

Wil je niet direct veel geld uitgeven, maar wel direct van optimaal zitcomfort genieten? Dan kun je ervoor kiezen om je zitbank modulair op te bouwen. Dit wil zeggen dat je de bank in delen aanschaft, zodat je al meteen goed kunt zitten, maar in een later stadium een paar extra zitplaatsen kunt creëren door er een extra deel bij te zetten. Op die manier is de basis meteen goed geregeld, maar kun je op de langere termijn je woning exact zo inrichten als je in gedachten had. Het is in dit geval wel raadzaam om even vooraf te checken of de betreffende items over enkele jaren nog verkrijgbaar zullen zijn.

Realiteitszin

Mensen hebben soms bij het betreden van een meubeltoonzaal de neiging zichzelf te verliezen in de vele mogelijkheden. Ze verliezen daarbij de realiteitszin wel eens uit het oog. Probeer altijd dicht bij jezelf te blijven. In een toonzaal kan een meubelstuk veel beter tot zijn recht komen dan bij jou thuis, omdat de omstandigheden anders zijn. Sta dus goed stil bij de schaal en vraag je af of de gekozen zitbank goed in verhouding is met de rest van jouw interieur en ook in het geheel past.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.