De natuur vijver

27-05-2020

De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel. Als de vijver onder bomen staat, vallen er bladeren in. Bladafval rot in het water en dat levert een overschot aan voedingsstoffen op. Dat veroorzaakt vaak een explosieve algengroei.

Grootte

Met een vijver van 1.000 liter of meer bereik je een natuurlijk evenwicht. Door verschillende niveaus aan te brengen wordt een grote variatie aan waternatuur bereikt. Maak de vijver niet dieper dan 80 cm. Vissen hebben een diepte van 0,75 cm nodig.

Natuurvijver

Vijver

Vijvers kun je uitgraven en met folie bedekken. Gebruik altijd EPDM-folie. Dit is duurzame folie die erg lang mee gaat. Er zijn ook voorgevormde kunststof vijverbakken te verkrijgen. Kunststof bakken van HDPE versterkt met glasvezel zijn milieuvriendelijk. Gebruik een natuurlijk materiaal als ondergrond zoals klei of leem.  Dit materiaal is beter als 'vijveraarde' omdat deze voornamelijk bestaat uit turf met veel voedingsstoffen. Gebruik leidingwater om de vijver te vullen. Het beste is om één emmer bestaand vijverwater toe te voegen vanwege de juiste bacteriënmix.

Zuurstof

Essentieel zijn voldoende zuurstofplanten. De effectiefste zuurstofplant is glanzend fonteinkruid. Zuurstofplanten houden het vijverwater helder en bewaren het natuurlijke evenwicht. Moeras- en andere waterplanten zijn ook nodig. Ze zijn niet alleen mooi, maar trekken door de bloemen vlinders en bijen aan zoals de inheemse dotterbloem met gele bloemen, de grote kattestaart of voor watermunt die bloeit van juni tot eind oktober.

Vissen

Voor het aantal vissen geldt als regel: maximaal 20 cm vislengte per vierkante meter wateroppervlak. Vissen vervuilen de vijver met hun uitwerpselen en kunnen het biologisch evenwicht verstoren. Wil je een natuurlijke vijver, dan is de goudwinde, goudelrits, sarasa of shubunkin prima geschikt.

Voor een natuurlijke vijver heb je verder niet veel vijverspullen nodig. De planten zorgen voor het juiste evenwicht en bij een juist vissenaantal is kunstmatige zuivering niet nodig. Door de juiste planten te kiezen zorg je ervoor dat de vijver naast drinkplaats ook een bron van leven is, zoals voor bijvoorbeeld libellen. Waterlelies zijn mooi om de vijver op te vrolijken en libellen zetten hun eitjes af in de stengels of onder het blad van deze plantjes.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.