Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Planten kan je overal in je tuin plaatsen. Niet alleen in de grond, maar ook in bijzondere bloembakken- en potten. Probeer creatief om te gaan met de inrichting van je tuin. Denk aan hangende plant potten die je aan een schuur of veranda kan hangen. Naast tuinplanten zijn moestuintjes erg gestegen in populariteit. Moestuintjes verschijnen overal, niet alleen in een voor- of achtertuin. Ook het balkon dient als een geschikte plek om groente, fruit en kruiden te kweken. Een slimme oplossing voor het bewaren van je gewas, is door gebruik te maken van een houten plantenbak.
Je tuin krijgt meer karakter door je planten te plaatsen in moderne bloempotten en plantenbakken. Naast een decoratieve functie, creëren plantenbakken en potten meer rust en structuur in je tuin. Vooral als je tuin voor het grootste gedeelte bestaat uit eetbare planten. Creëer rijen met dezelfde lengte en tussenruimte. Als je je gewas in de tuingrond heb geplaatst, is het van belang om plantsoorten per categorie te sorteren. Maak daarom een duidelijke omheining tussen de groente, fruit en kruiden. Op die manier behoud je overzicht en groeien planten niet door elkaar. Goodgardn adviseert jou daarom om een houten plantenbak te installeren, bij het opzetten van je moestuintje. Tuinieren wordt een stuk gemakkelijker en leuker als jij een goede en georganiseerde basis neerzet.
Potten bestaan uit allerlei soorten, maten, kleuren en materialen. Zelfs de textuur en het materiaal van een plantenbak buiten heeft invloed op de uitstraling en functie van je tuin. De meeste plantenbakken zijn gemaakt van polyester, hout, keramiek of kunststof. Ook het formaat, de hoogte en vorm zijn belangrijke elementen om over na te denken wanneer je een plantenbak koopt. Zoals eerder genoemd; moestuintjes zijn steeds populairder geworden. Hierdoor is de vraag naar grote plantenbakken ook toegenomen. Van rijtjeshuis, appartement op de vijfde verdieping tot aan een twee-onder-een-kap; elke tuin heeft een andere oppervlakte. En iedere plantenliefhebber heeft andere wensen en behoeften. Sommige mensen willen een totaal zelfvoorzienende moestuin, terwijl iemand anders behoefte heeft aan een klein kruidentuintje. Je kan ervoor kiezen een moestuin aan te leggen die de totale oppervlakte van je tuin vult, een kweektafel plaatsen of zelf een plantenbak maken om je gewas in op te slaan. Een houten plantenbak biedt de perfecte oplossing voor mensen die een tuin hebben met weinig ruimte. Het is zelfs mogelijk om bloembakken aan je balkon te plaatsen en daar kleine plantjes te plaatsen. Bloembakken gemaakt van kunststof zijn hiervoor een handige uitkomst. Kunststof is onderhoudsarm en kan tegen allerlei weersomstandigheden. Ook een bloempot van keramiek kan zowel binnen, als buiten geplaatst worden. Dit materiaal kan namelijk wel tegen een stootje en is erg stevig.
Dit jaar wordt er voorkeur gegeven aan het gebruik maken van natuurgetrouwe materialen. Dit geldt voor zowel het binnen- als buitenleven. Denk aan natuurlijke kleurtinten als bruin, groen en blauw. Daarbij heeft het materiaalgebruik ook invloed op de uitstraling van je interieur en buitenleven. Een hardhouten bijzettafel, onbewerkte tuintegels van steen en een plantenbak van bamboe zijn daar goede voorbeelden van. Het voordeel van een plantenbak gemaakt van hout, is dat deze in elk tuininrichting goed staat. Ook bij het maken of kopen van een plantenbak, kan je kiezen tussen verschillende houtsoorten. De meest gebruikte houtsoorten zijn hardhout en eikenhout. Wil je de ‘natuurgetrouwe’ trend volledige doorvoeren in je eigen tuin en huis? Kies dan voor een plantenbak van hardhout, dit houttype komt rechtstreeks uit de natuur. Verder zijn er veel mensen die houten palletten een nieuw leven geven door hiervan een grote plantenbak te bouwen. Naast het mooie effect van hout, heeft een houten plantenbak functionele voordelen. Hout is namelijk goed bestemd tegen talloze weersomstandigheden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, want hout kan goed tegen vorst en extreme hitte. Hardhout is een houtsoort met een langdurige werking en is niet snel aan vervanging toe.
Wij willen jou graag motiveren om zelf aan de slag te gaan. Een echte fan van het plantenrijk heeft per slot van rekening geen probleem om zelf de handen uit de mouwen te steken. Lees daarom snel verder voor een stappenplan met de benodigde materialen, voor het bouwen van een plantenbak voor je moestuin!
Wat heb je nodig?
Hydrokorrels
Zaden
Zaag
Nietmachine
Schroeven
Boormachine
Houten planken
Balken
Meetlat
Waterpas
Schuurpapier (optioneel)
Stappenplan voor het maken van een houten plantenbak
Maak een schets van je plantenbak
Bedenk van te voren na over het formaat van je plantenbak
Noteer de afmetingen in de tekening
Teken met een potlood de gewenste afmeting op de balken en planken
Zaag de stukken af, op basis van de afmetingen. Maak gebruik van een waterpas, zodat je zeker weet dat de delen volledig recht gemonteerd worden
Gebruik een boormachine om het ‘frame’, de houten planken, aan de balken te monteren. Begin bij een zijkant en werk stap voor stap richting een kist
Nu heb je het skeklet gemaakt. En zijn de vier zijkanten vastgemaakt aan de balken.
Maak gebruik van resthout voor een extra laag voor de bodem. Hierdoor krijgt je plantenbak meer stevigheid.
Schroef de houten planken en extra bodemlaag aan elkaar vast
Schroef nu de bodem vast aan het frame
Maak met een nietmachine de plastic plantenbak vast aan de binnenkant
Als je voorkeur geeft aan een afgewerkte plantenbak, kan je met een schuurpapier een glad oppervlakte creeeren.
Nu kan je de bak vullen met potgrond, zaden en hydrokorrels
Veel plezier en succes met het onderhouden van je eigen moestuintje!