Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Zelf basilicum kweken is een leuke manier om niet meer naar de supermarkt te hoeven voor verse basilicum. Het is een gemakkelijk karwei, wat niet veel tijd en moeite kost en toch veel voldoening geeft! Met deze tips kun jij gemakkelijk aan de slag met basilicum kweken! Basilcium is een keukenkruid met een heerlijke smaak en zoetig aroma. Het brengt niet alleen veel smaak aan je gerechten, maar het zorgt er ook voor dat jouw keuken heerlijk ruikt. Binnen kan de plant overwinteren, maar basilicum kweken buiten is geen goed idee. Het beste kweek je de plant binnen.
Basilicum zaaien is vrij makkelijk. Je hebt maar een paar dingen nodig, waaronder:
Begin met basilicum zaaien binnen, waarna je de basilicum zaden als ze uitkomen rustig aan naar buiten kunt verplaatsen. Begin met een langwerpige pot en doe hier aarde in. Strooi de zaden over de aarde en druk de zaden goed aan. Je kunt ervoor kiezen om de zaden met een klein beetje zand te bedekken, maar dit is niet altijd nodig. De basilicum zaadjes zijn zwart, klein en glimmend. Het beste kun je de basilicum zaaien in het voorjaar, maar met de juiste plek kun je gedurende het hele jaar basilicum zaadjes planten. Als de blaadjes rijp zijn kun je de basilicum plukken.
Het beste kun je de basilicum planten op een warme plek met veel natuurlijk licht neerzetten. Aan het begin moet de basilicum plant binnen staan, maar als er bladeren groeien kun je deze langzaamaan naar buiten verplaatsen. Zorg er wel voor dat je de basilicum plant gaat afharden. Dit betekent dat je de temperatuur van de kamer waar de plant in staat langzaamaan verlaagt. Je kunt dit gemakkelijk doen door de basilicum plant te verplaatsen naar de buitenkeuken of schuur. Als de plant buiten staat, dan moet je ervoor zorgen dat deze beschermd is tegen harde wind, kou en veels te warme zon in de middag. Uiteindelijk staat jouw basilicum in de tuin!
Je kunt basilicum oogsten door de hele stengel af te knippen met een schaar. Het is dan wel belangrijk dat je minimaal twee stellen bladeren blijven zitten. Zo krijgt de basilicum plant de kans om nog een keer bladeren te laten groeien. Ook kun je natuurlijk de basilicum blaadjes gewoon plukken als je deze nodig hebt. Op deze manier ben je er zeker van dat de andere blaadjes langer goed blijven en je deze ook voor een ander gerecht kunt gebruiken. Als je bladeren hebt afgeknipt of geplukt dan kun je deze een paar dagen bewaren op een koele plaats. Pas er wel op dat je de basilicum bladeren niet in de koelkast legt. Basilicum bewaren doe je dus op een plek zonder al te veel zon en warmte.
Begint je basilicum plant te bloeien en heb je geen idee wat je hier mee moet doen? Wij geven je raad! Je kunt de bloemen van de basilicum gebruiken door een gerecht of je kunt er thee van maken, maar niet iedereen vindt dit even lekker. Probeer het dus een keer uit en kijk wat jij ervan vindt. Het beste kun je de basilicum aftoppen zodat deze niet lelijk gaat worden. Is het jou al gelukt om basilicum te kweken of heb je tips voor mede tuinliefhebbers? Deel je tips en laat het ons weten, wij zijn namelijk benieuwd naar jouw ervaringen! Ben jij een liefhebber van basilicum zaaien in pot of gebruik je liever een andere manier?