5 tips voor een duurzame tuin

08-03-2022

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen bezig met duurzaamheid. Vaak wordt er gekeken naar duurzame oplossingen voor in huis, maar heb je ook al eens aan je tuin gedacht? Met al dat groen denk je misschien dat je al erg goed bezig bent, maar er zijn nog zoveel meer dingen die je kunt doen. Om je een handje te helpen geven wij hieronder vijf tips!

Kweek je eigen groenten en fruit 

Door je eigen groenten, fruit en kruiden te kweken in een moestuinBouw je eigen moestuin! Het geeft veel voldoening wanneer jij de planten, die je maandenlang met liefde verzorgt hebt, daadwerkelijk kunt eten. ben je super duurzaam bezig! Je kunt gewoon naar je eigen achtertuin om de producten te halen in plaats van dat er veel kilometers afgelegd moeten worden. Bovendien ben je zelf bij het kweekproces, dus je weet precies óf en waarmee het bespoten is. Ben je niet gezegend met een tuin, maar wel met een balkon? Bekijk dan eens de opties om verticaal te gaan tuinieren. Je zult versteld staan hoeveel mogelijkheden je hebt!

Duurzame tuin

Maak gebruik van duurzame materialen

Heb je er wel eens over nagedacht om tweedehands producten aan te schaffen als je voor nieuwe dingen in de tuin aan het kijken bent? Of wat dacht je ervan om voor een duurzame variant van een bepaald product te gaan? Bij een schutting kun je bijvoorbeeld voor een natuurlijke afscheiding kiezen door een haag te nemen. Ga je toch liever voor hout? Kies dan voor hout met een FSC-keurmerk. Ben je toe aan nieuwe tuinmeubelen? Probeer dan eens te kijken naar materiaalsoorten die wat langer meegaan. Je kunt hierbij denken aan een loungeset van wicker, hout of bamboe. 

Gebruik een waterbesparend systeem

Als je gebruik maakt van een waterbesparend systeem zorg je ervoor dat er ontzettend veel water bespaard kan worden tijdens het sproeien. Je kunt je misschien wel voorstellen als je de sproeier aanzet of als je zelf aan de slag gaat met een tuinslang dat je hoogstwaarschijnlijk meer water gebruikt dan nodig is. Door gebruik te maken van een waterbesparend systeem zorg je ervoor dat het water op de juiste plek terecht komt, op het juiste moment én met de juiste hoeveelheid. Ideaal!

Zorg voor (nog) meer groen in je tuin

Om wateroverlast te voorkomen en de natuurlijke waterafvoer een handje te helpen, is het verstandig om niet meer dan 30% van je tuin met tegels te bedekken. Verder is het ook beter voor planten en dieren om meer groen in je tuin te hebben. Op deze manier kunnen zij makkelijker overleven, zeker insecten. Verder kun je ook hier denken aan een natuurlijke afscheiding door een haag te nemen. De egels en insecten zullen je dankbaar zijn!

Doe meer met de hand

Dit klinkt misschien als een open deur, maar als je allerlei elektrisch gereedschap gebruikt, is dat niet zo goed voor het milieu. Als het niet al te moeilijke of zware klussen zijn, kun je dit makkelijk met de hand doen. Haal bijvoorbeeld bladeren weg met een hark in plaats van met een bladblazer. Verder kun je ook gebruik maken van een handgrasmaaier als je niet al te veel (kilo)meters aan gras hebt. Probeer jezelf dus uit te dagen door klusjes gewoon met de hand te doen in plaats van te kiezen voor het grovere elektrische geschut. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.