5 tips om bladluis op rozen te bestrijden

Rozen zijn dankzij hun heerlijke geur en prachtige kleuren een geweldige aanvulling op ieders tuin. Totdat de bladluizen toeslaan en de bladeren van jouw geliefde rozen beginnen aan te vreten. Een bladluizen invasie begint klein, maar kan snel uitlopen tot een serieus probleem voor jouw rozen. Is er iets te doen aan deze plantenetende insectjes? Goodgardn.nl vertelt je graag alles over het bestrijden en, wat misschien nog wel beter is, het voorkomen van bladluis op rozen.

 

Symptomen van een bladluizen invasie

Om bladluizen op een rozenstruik te herkennen, moet je op een aantal tekenen letten. Bladluizen zijn kleine insecten van ongeveer 1-3 mm lang en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals groen, geel, bruin of zwart. Ze bevinden zich meestal aan de onderkant van de bladeren, knoppen en scheuten. Een duidelijk teken van hun aanwezigheid is het zien van een plakkerige substantie, genaamd honingdauw, op de bladeren en rond de plant. Bovendien kunnen misvormde bladeren, gekruld of verdraaid, wijzen op de aanwezigheid van bladluizen. Het observeren van deze symptomen kan helpen bij het identificeren van bladluizen op een rozenstruik.

Bladluizen invasie op rozenstruik bestrijden

 

De gevolgen van luis in rozen

Wat doen luizen op rozen en wat voor consequenties heeft hun aanwezigheid voor je rozenstruiken? Bladluizen voeden zich met de cellen van een plant en bevinden zich vaak aan de onderkant van bladeren of bij bloemknoppen. Bladluizen planten zich heel snel voort en kunnen daardoor een ware plaag vormen in je tuin. Wat voor schade kunnen luizen op rozen aanbrengen?

  • Ze maken gaten in de bladeren en stengels van je rozen;
  • Bladluizen laten speeksel achter in de plantencellen waaruit virussen ontstaan. Hierdoor verzwakt je rozenstruik;
  • Bladluizen laten honingdauw achter, wat een rijke voedingsbodem is voor diverse schimmels;
  • De luizen zuigen de sappen uit je rozenstruik. Door de afname van bouwstoffen kan de plant geel worden en uitdrogen.  
     

Meer risico's dan enkel 'vervelende beestjes'

Bladluizen kunnen onverwachte risico's met zich meebrengen in de tuin. Ten eerste kunnen ze zich razendsnel voortplanten, waardoor een kleine populatie snel kan uitgroeien tot een plaag. Dit kan leiden tot ernstige schade aan planten, waaronder verwelking, misvormingen en verlies van bladgroen. Bovendien scheiden bladluizen een kleverige substantie af, bekend als honingdauw, die de groei van roetdauw, een schimmel, kan bevorderen. Roetdauw bedekt de bladeren en belemmert de fotosynthese, waardoor de plant verzwakt. Daarnaast kunnen bladluizen virussen overbrengen naar gezonde planten, waardoor ze ziek worden en mogelijk afsterven. Het bestrijden van bladluizen kan lastig zijn, omdat ze zich snel kunnen verplaatsen en resistentie kunnen ontwikkelen tegen bestrijdingsmiddelen.

 

Bladluizen bestrijden met azijn of spiritus

Het moge duidelijk zijn dat bladluizen niet welkom zijn op jouw rozen. Gelukkig zijn bladluizen bestrijden met een producten uit de gemiddelde keuken en schoonmaakkast. Onderstaand bespreken we hoe je bladluizen op rozen kunt verhelpen met behulp van azijn, spiritus of resten van tabak of uien. 

  • bladluis bestrijden met azijn: vul een emmer met water en voeg hier een beetje azijn en wat groene zeep aan toe. Vul je plantenspuit met dit mengsel en bespuit je rozenstruik regelmatig;
  • bladluizen bestrijden met spiritus: vul een emmer voor de helft met water en de andere helft met spiritus. Bespuit je planten met dit mengsel en de bladluis zal snel verdwijnen. Gebruik bij voorkeur zeepspiritus, dit milieuvriendelijker dan echte spiritus;
  • bladluis in rozen bestrijden met een aftreksel van tabak of uien. Dit mengseltje stinkt misschien, maar is heel effectief. 

 

Lees meer  |  Het beste chemische bestrijdingsmiddel tegen bladluizen

Lees meer  |  Snoeikalender voor rozenstruiken (4 seizoenen)

Lees meer  |  Biologisch bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

 

BLADLUIZEN VOORKOMEN

Zodra er luis in je rozen zit, kunnen ze heel snel overspringen naar andere planten in je tuin. Zo kan er ook luis in hortensia of vlinderstruik terechtkomen. Hoe voorkom je dat bladluizen zich in je planten gaan nestelen? Helemaal bladluizen voorkomen is lastig, maar er zijn wel wat manieren om je plant minder aantrekkelijk te maken voor bladluis. Zorg allereerst dat je plant voldoende water en voeding krijgt. Gezonde planten worden namelijk minder snel slachtoffer van bladluis dan zwakkere planten. Plant wat tenen knoflook rondom je planten om ze te beschermen tegen bladluis. Bladluizen vinden knoflook namelijk niet lekker.

IN 5 STAPPEN BLADLUIS BESTRIJDEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER

Bladluizen op rozen bestrijden kan op veel verschillende manieren. Veel mensen gebruiken een chemisch middel tegen bladluis, bijvoorbeeld op basis van cypermethrine of permethrine. Het nadeel van deze middeltjes is dat ze schadelijk zijn voor het milieu én ook voor insecten die wel nuttig zijn. Daarom raden wij aan om bladluizen op een natuurlijke manier te bestrijden. We geven je 5 tips om van bladluizen af te komen:

  1. geef je rozen allereerst een koude douche. Dit beschadigt je rozen zelf niet, maar spoelt wel een deel van de bladluizen weg;
  2. bespuit je rozenstruik met een licht biologisch middel. Doe dit aan het einde van de dag en spuit nooit op bloeiende bloemen;
  3. zet lieveheersbeestjes in. Eén lieveheersbeestje eet tientallen luizen, waardoor je al snel van je bladluizenplaag af bent. Gebruik een bloemenmengsel dat lieveheersbeestjes aantrekt of bestel de insecten online;
  4. plant sterk geurende kruiden in je tuin, zoals lavendel, dille en salie;
  5. hang een oorwurmpot op om oorwurmen aan te trekken. Deze houden namelijk, net als lieveheersbeestjes, heel erg van bladluizen.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.